A fagyasztott zöldségek egészségesebbek?
Sok zöldséget enni jó dolog, de vajon a friss vagy a fagyasztott tartalmaz több vitamint?
Az emberek gyakran hiszik azt, hogy a fagyasztott zöldségek kevésbé egészségesek, mint a friss társaik. A legtöbb kutatás azonban azt mutatja, hogy a fagyasztott zöldségek ugyanolyan táplálóak, sőt akár táplálóbbak is!
Miért lehetséges ez? A fagyasztott zöldségeket az éretten szedik le és egyből egy speciális módszerrel lefagyasztják, így nem vesztenek vitamin illetve tápanyag tartalmukból. A friss zöldségek sokszor éretlenül szedik le és hosszú utat tesznek meg addig, míg áruházakba vagy piacokra kerülnek. Bizonyos vitaminok fény hatásra , mások hő hatására bomlanak le, így mire eljut a konyhánkig már sokat veszítenek tápanyagtartamból.
Az egyik tanulmány megállapította, hogy a fagyasztott borsó, a brokkoli, a zöldbab, a sárgarépa és a spenót C-vitamin-tartalma megegyező, sőt néhány esetben meg is haladta azt. Más tanulmányok kimutatták, hogy a fagyasztott zöldségek gazdagabbak lehetnek A és E-vitaminban, folsavban a friss termékekhez képest.
Friss vagy fagyasztott zöldségek: ár, eltarthatóság és íz. A friss és fagyasztott zöldségek hasonló tápanyaggal mindig rendelkeznek, de más területeken használjuk fel őket. Például a fagyasztott zöldségek általában olcsóbbak illetve hosszabb ideig eltarthatóak mint a frissen vásárolt. Természetesen a friss zöldségek íze, illetve állaga nem adható vissza fagyasztott zöldségekkel, de valljuk be néha praktikusabb fagyasztott zöldborsóból elkészíteni a főzeléket.
Azt, hogy ki melyiket preferálja maga dönti el, de tudjuk azt is hogy fagyasztott zöldségek sem maradnak el friss társaiktól.
Forrás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814697001659 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157517300418