Út az egészséghez

Dietventure

Dietventure

Fahéjas csiguszok

2019. szeptember 05. - sababum

Imádom a fahéjat, nekem ez olyan őszi fűszer,. Találtam egy jó receptet amit kicsit átreformáltam a saját ízlésemre. Ez a recept cukorral készült...és képzeljétek TÚLÉLTÜK!

Kicsit elegem van, hogy mindenki ennyire irtózik a cukortól és ha cukrosat eszel akkor már egyből egészségtelen vagy. Ez egyáltalán nem igaz. A cukor nem ördögtől való, lehet vele sütni-főzni, csak okosan és mértékkel. Én alapból próbálok kevesebb édességet enni, ha eszem inkább gyümölcs alapúakat, és általában én is édesítőt használok. De néha cukorral sütök, mert jólesik..ennyi.

Íme a hozzávalók 4 adaghoz - de érdemes többet csinálni

Tészta:rni-films-img-17dd00db-6de6-4281-a96e-ef34ef652e4a.JPG

  • 200g finomliszt
  • 100g tk búzaliszt
  • 100g kölesliszt
  • 5 dkg élesztő (friss)
  • 2 dl tej (langymeleg)
  • 4 dkg cukor
  • 7 dkg margarin/ vaj)
  • csipet só
  • 1 ek fahéj

A krémhez

  • 10 dkg margarin (vagy vaj)
  • 7 dkg cukor/ édesítő
  • 2 ek fahéj

Elkészítés

  • A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne és belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot (nem jó édesítő!) cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből kb 1,5 dl-t majd elkeverjük az élesztővel- Letakarva hagyjuk állni kb 10 percig.
  • Hozzáadjuk a lágy vajat/margarint, az őrölt fahéjat és a sót.Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk.
  • Lefedve kelni hagyjuk a tésztát 30-60 percig (attól függ mennyire vagyunk türelmesek :D )
  • Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra
  • Összekeverjük a lágy vajat a cukorral/édesítővel és 2 ek fahéjjal. 

    Édesítővel is lehet helyettesíteni pl eritrittel. A 4:1 édestő, stevia illetve olyan édesítők amelyekből kis mennyiség is elég nem jó opciók ilyenkor, mert a töltelék térfogata nem lesz elég a tészta megkenésére.Én eritrit és cukor keverékét használtam

  • . Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk.

    rni-films-img-1b0927b5-62a0-4d3b-b8c4-6a78f3f8a82b.jpg

  • 3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú tepsibe.Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben. A sütés vége előtt 5 perccel megöntöztem őket egy kis cukros tejjel.. extra finomak lettek tőle.

 *liszteket lehet variálni, illetve más ízben is elkészíthetőek! 

  • sütési hőfok: 190°C-25-30perc
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm

rni-films-img-63d59ddf-167f-4f99-bbb7-b9dff14cd768.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dietventure.blog.hu/api/trackback/id/tr6615039500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása