Imádom a fahéjat, nekem ez olyan őszi fűszer,. Találtam egy jó receptet amit kicsit átreformáltam a saját ízlésemre. Ez a recept cukorral készült...és képzeljétek TÚLÉLTÜK!
Kicsit elegem van, hogy mindenki ennyire irtózik a cukortól és ha cukrosat eszel akkor már egyből egészségtelen vagy. Ez egyáltalán nem igaz. A cukor nem ördögtől való, lehet vele sütni-főzni, csak okosan és mértékkel. Én alapból próbálok kevesebb édességet enni, ha eszem inkább gyümölcs alapúakat, és általában én is édesítőt használok. De néha cukorral sütök, mert jólesik..ennyi.
Íme a hozzávalók 4 adaghoz - de érdemes többet csinálni
Tészta:
- 200g finomliszt
- 100g tk búzaliszt
- 100g kölesliszt
- 5 dkg élesztő (friss)
- 2 dl tej (langymeleg)
- 4 dkg cukor
- 7 dkg margarin/ vaj)
- csipet só
- 1 ek fahéj
A krémhez
- 10 dkg margarin (vagy vaj)
- 7 dkg cukor/ édesítő
- 2 ek fahéj
Elkészítés
- A lisztet tálba öntjük, mélyedést készítünk benne és belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot (nem jó édesítő!) cukorral, és ráöntünk a langymeleg tejből kb 1,5 dl-t majd elkeverjük az élesztővel- Letakarva hagyjuk állni kb 10 percig.
- Hozzáadjuk a lágy vajat/margarint, az őrölt fahéjat és a sót.Összegyúrjuk, a tejből teszünk még hozzá, ha kell. Kalácstészta jellegű tésztát kapunk.
- Lefedve kelni hagyjuk a tésztát 30-60 percig (attól függ mennyire vagyunk türelmesek :D )
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, próbáljuk téglalap alakúra
- Összekeverjük a lágy vajat a cukorral/édesítővel és 2 ek fahéjjal.
Édesítővel is lehet helyettesíteni pl eritrittel. A 4:1 édestő, stevia illetve olyan édesítők amelyekből kis mennyiség is elég nem jó opciók ilyenkor, mert a töltelék térfogata nem lesz elég a tészta megkenésére.Én eritrit és cukor keverékét használtam
-
. Megkenjük a fahéjas-cukros margarinnal, és felcsavarjuk.
- 3-4 ujjnyi vastag szeleteket vágunk, és betesszük egy magasabb falú tepsibe.Lehet közel tenni egymáshoz, nem baj, ha összeérnek sütés közben. A sütés vége előtt 5 perccel megöntöztem őket egy kis cukros tejjel.. extra finomak lettek tőle.
*liszteket lehet variálni, illetve más ízben is elkészíthetőek!
- sütési hőfok: 190°C-25-30perc
- tepsi mérete: 30x20x6 cm